Flere undersøgelser viser, at det er lettere at integrere dem, der kommer fra kommunen. Deres kendskab til området er større, og når man flytter til sin hjemegn, har man ofte allerede et netværk af sociale relationer og familie.
Jeg er selv en tilbageflytter. Født og opvokset i Gelsted og har gået i skole i Gelsted, Nørre Aaby og Middelfart. Efter flere år i København og Odense, er jeg returneret til barndomsbyen, hvor jeg har haft en fantastisk barndom - og det samme ønsker vi som forældre, at vores også børn får.
Man skal nærmest forsvare sig, når man vil flytte "hjem"... Vi fik selv spørgsmålet flere gange: "Hvad vil I dog i Gelsted". De så selvfølgelig billedet af en lille flække langt ude på landet, uden internetforbindelse og hestevogn som bedste transportmiddel. Indrømmet, overvejelser var der bestemt også mange af, inden vi tog det endelig valg. Meget har ændret sig i årene, der er gået, siden jeg flyttede herfra - på godt og ondt. Men i stedet for at se billedet af en lille by uden muligheder, så vi noget helt andet. Vores generation og de yngre er bedre til at flytte sig - vi er vant til at rejse og køre langt, for de ting vi gerne vil. Så at bo i Gelsted, er for os at bo i Middelfart. Som det at bo på Østerbro, var at bo i København - og som det at bo i Dalum, var at bo i Odense.
Bygrænsen er flyttet, og det var med til, at vi turde vende hjem. For selv om vi bor i Gelsted, har vi faktisk fibernet og mulighed for at handle det mest nødvendige - og er også omgivet af den dejligste natur og ro. Samtidig er vi stadig tæt på vores by Middelfart, hvor de større oplevelser, aktiviteter og shopping er - og det er jo lige rundt om hjørnet.
Hvordan får vi flere tilbageflyttere, for man kommer ikke per automatik tilbage, når man har været væk i 5-6 år, og måske ikke har haft anden kontakt til barndomsegnen end gennem familien. Så selvom familie kan være et stort trækplaster, og man er stolt over hjemegnen - skal der være noget mere. Man skal for eksempel vide hvilke karrieremuligheder, der er. Studiejobs, praktikophold, sommerferiejob eller ved involvering af lokale virksomheder i projekter på deres uddannelse kunne være en mulighed. Flere peger på, at det er vigtigt at opretholde stedsrelationen og skabe et sammenhold mellem de lokale unge, mens de stadig bor i byen, som der på en indirekte måde påminder dem om barndomsegnen.
Derudover skal vi selvfølgelig stadig skabe og fortælle de gode historier, så de potentielle tilbageflyttere ved, at området ændrer sig og er i konstant udvikling. De mange spændende virksomheder der kommer til, de mange muligheder for gode jobs samtidig med det fantastiske mix området tilbyder, i form af oplevelser, kultur og natur i verdensklasse.
Anbefalinger fra venner og familie er en faktor, som går igen i de mange undersøgelser, der er lavet omkring de unges valg af, hvor de bosætter sig. Derfor kan vi, du og jeg - aktivt selv gøre noget. Nemlig ved at vise vores fantastiske område mere frem og fortælle vores gode historier, på de sociale medier - som vi alligevel alle bruger og gør det let at sprede det gode budskab. Vi skal alle være stolte ambassadører, om så vi bor i Gelsted, Ejby, Brenderup, Fjelsted, Røjle, Kauslunde, Strib, Harndrup, Båring, Vejlby, Nr. Åby eller i Middelfart midtby - for Middelfart er vores allesammens by. Så del del del alle de positive historier og oplevelser fra vores fantastiske område, for i sidste ende vil det komme os alle til gavn i hele Middelfart Kommune.