Murerfirmaet S. Sejersen & Søn fejrer 100-års jubilæum

Middelfart: Det ligger i familien. Måske endda i blodet.

Den 16. marts har murerfirmaet S. Sejersen & Søn fra Middelfart 100 års jubilæum.

I dag er tredje generation af familien Sejersen aktiv i firmaet, men det var ikke oprindeligt en Sejersen, der grundlagde firmaet.

Den 16. marts 1916 grundlagde murermester Peter Poulsen firmaet, og her var Søren Sejersen svend. Da Poulsen døde i 1946, overtog Søren Sejersen firmaet, og i 1967 kom sønnen Ivan Sejersen med.

- Det var næsten at sammenligne med fæstebønder. Jeg skulle være murer. Der var ingen tvivl, siger Ivan Sejersen.

Senere - men først meget senere - kom Bjørn Sejersen ind i firmaet.

- Jeg var certificeret svejser, men det er ikke et sundt arbejde. Så jeg gik i voksenlære og gik lige fra svendeprøven til at være medejer af firmaet, siger Bjørn Sejersen, der i år har været medejer af familiefirmaet i 10 år.

Specielle opgaver

De fleste murere sætter sten oven på hinanden, indtil der er et nyt hus. Det gør de også i S. Sejersen & Søn, men her har der også været en del specielle opgaver gennem tiden. Blandt andet arbejdet med at sætte Husby Kirke i stand var én af de mere specielle opgaver.

- Kirken skulle skrabes i bund og kalkes op, men vi fandt en del kalkmalerier, så der var noget historie, der skulle skrives om, for den stilart, der var brugt i Husby Kirke, havde jyderne fået æren for, men den var altså også brugt her, siger Bjørn Sejersen, der har stået i tæt kontakt med Nationalmuseet under restaureringen af Husby Kirke.

- Da vi tog gulvet op, fandt vi 13 sarkofager. Det var døde adelsfolkfra Wedellsborgslægten. De skulle tages op, for de var ikke begravede i jorden, og derfor afgiver de en masse bakterier, selv om de har været døde i 300 år. Nationalmuseets folk blev dårlige, da de tømte sarkofagerne, men den slags bider ikke på murere. Vi er vant til så mange bakterier i forvejen, siger Bjørn Sejersen og griner. Han var forøvrigt med til at åbne sarkofagerne, mens de stod i Husby Kirke.

- Der var ingen knogler men en masse hår og et lændeklæde. Det var meget spændende at være med til. Men så havde jeg aldrig fri, for efter klokken 16 begyndte jeg at læse i historiebøger, forklarer han.

Tilpasse forretningen

At drive et firma igennem et helt århundrede har en helt særlig opskrift, som både Ivan og Bjørn Sejersen tror, at mange firmaer glemmer, når de gode tider ruller ind over os.

- Vi har altid tilpasset forretningen efter den tid, vi har levet i. Så længe man kan ansætte og fyre folk igen, så går det ikke helt galt, siger Ivan Sejersen, der har gjort det til en dyd ikke at fastansætte flere folk, end der var arbejde til i trange tider. Lige nu har firmaet fem fastansatte medarbejdere. Bjørn Sejersens hustru, Bitten Rosekamp-Sejersen, er også tredje generations medarbejdende ægtefælle i bogholderiet.

Kommer godt igen

Der har altid været lærlinge i S. Sejersen og Søn. Så mange, at hverken Ivan eller Bjørn Sejersen længere kan sætte et tal på.

- Men mange af vores lærlinge har videreuddannet sig til arkitekter eller ingeniører, og når de har haft en opgave, hvor det har krævet specialviden, så er det kommet tilbage til os, siger Ivan Sejersen.

Lærlingene fra S. Sejersen & Søn har der altid været rift om, og der har altid været mange ansøgere til lærepladserne, da firmaet har haft et ry for at få nogle af de lidt mere specielle opgaver, som lærlinge også gerne vil prøve af.

- Vi har altid sat en ære i, at lærlingene prøver noget alsidigt, siger Ivan Sejersen.

Fremtiden

Med 100 år på bagen må det sidste spørgsmål til murermestrene naturligvis rette sig mod fremtiden.

- Jeg har tre børn, og de synes, det er spændende, så de ved også, hvad de går ind til, siger Bjørn Sejersen, der endnu synes, det er for tidligt at sige, om det er børnene, der skal overtage firmaet efter ham, da den ældste kun er 13 år.

Men Ivan Sejersen er ikke så bekymret for det.

- Hvis et firma er noget værd, er der altid nogen, der vil fortsætte det, siger han.