Dagplejebørn og plejehjemsbeboere slog katten af tønden på Plejehjemmet Fænøsund i Middelfart.

Middelfart: Tre små dagplejeunger futter hen ad det lyse parketgulv i Fænøsund plejehjems lyse kantine. De er alle i fastelavnens navn klædt ud. Victor er i dagens anledning en rigtig fin prinsesse. Oscar er udstyret med dalmatinerpletter og cowboybælte, mens Agnes brøler som en løve. De er alle tre topklar til at slå katten af tønden. Især efter de tre små, størrelser har kigget dybt i tøndens indre, for her gemmer sig blandt andet et væld af chokoladeknapper, som bare venter på at blive spist. Plejehjemmets ældre er også mødt talstærkt op. En 50 stykker. Mænd, damer, klovne, mænd i dametøj og damer i ungpigetøj.

Tøjudvalget er stort og farverigt og bringer mange kommentarer med sig. Fælles for dem alle er, at de gør sig klar, for nu skal tønden nedlægges.

Fastelavnstønder plejer at være af træ, men plejecentrets er af pap, for at alle skal kunne være med, men aktivitetsleder Claus Petersen, der holder snor i tønden, bliver hurtigt spurgt, om han har dyppet den i vand, for den er ikke sådan at få has på.

Genstridig tønde

Prinsessen, Løven og dalmatineren slår forsigtigt først, men uden at tønden giver sig en tomme. Først da flere af hjemmets mere adrætte beboere kommer til, åbner dens indre sig en smule. Ægteparret Aksel og Ella arbejder sammen, når slagene skal slås. Det går dog bedst, når Ella husker at dukke hovedet.

Ja, faktisk skal alle holde på hat og briller, for køen til tøndeslagningen er tæt, og man kan let få et par på lampen eller et dask i numsen, når fastelavnskøllen svinger forbi. Da der for alvor går hul på tønden, vælter chokoladeknapperne ud, men tøndens pap er dog langt fra mørt. Der er da også flere, som får gode idéer til at snige et ekstra kølleslag ind, inden de slukøret må give slagvåbnet videre. Claus Petersen må flere gange dele advarsler ud.

- Hvis du slår mere end en gang, bliver du altså disket, siger han grinende til Bjarne, som tilsyneladende har glemt de formanende ord, når det igen bliver hans tur til at slå.

- Nu må den kat, da snart være sluppet ud, råber en af de ansatte. I samme sekund regner det endnu en gang med chokoladeknapper, men pappet vil ikke give sig. Opbakningen til tøndeslagningen ebber langsomt ud, og til sidst er kun den hårde kerne tilbage, for ned skal den.

De sidste slag skal dog alligevel gå fair til. Derfor er Claus Petersen på pletten, når Bjarne endnu en gang napper et ekstraslag. Selv de slagivrige må give fortabt og sætter sig til rette på sidelinjen.

Til sidst er tønden mør, og løven Agnes kan levere dødsslaget. Det sidste slik vælter ud på gulvet og Agnes kan krones som konge, mens Ella, der stod på lur, snupper titlen som dronning - og sådan gik det til, at fastelavnshyggen spredte sig på plejehjemmet på en ellers frostklar fredag formiddag.

  • Af: