Uge Sex hjælper unge med at forberede sig på voksenlivet

Brenderup: Er sex noget, der foregår mellem to menneesker, der elsker hinanden? Hvis man har en kæreste, så er man vel ikke utro? Kan man være mere end to til at have sex?

Sidste uge var uge seks, og dermed også Uge Sex.

Sex og Samfund udarbejder hvert år materiale, der henvender sig til elever lige fra de helt små elever og helt op til skolernes afgangselever.

På Brenderup og Omegns Realskole havde flere klassetrin benyttet ugen til at få mange snakke om, hvad det der sex - og alt hvad der hører med - egentlig er for noget.

Lærer Lotte Camargo havde valgt at dedikere hele ugen til det, og det fik både skolens mellemtrin og de store elever glæde af.

- Der er så meget materiale, og de synes, det er spændende. Vi kunne bruge en hel måned på det, forklarer Lotte Camargo, der har brugt to uger med 4.- 6. klasserne for at komme rundt om emner, der har vist sig at være vældigt relevante.

Ikke bare sex

For de mindre elever handlede det om at blive klogere på at gebærde sig på nettet og de sociale medier.

- Uge Sex er ikke bare sex. Det er også om, hvordan man er over for hinanden og om tonen på de sociale medier. Vi har snakket om, at man kan støde på nogle falske profiler, og at man skal passe på med at dele billeder uden samtykke fra de andre, der er på billederne. Og så kan noget, man skriver, virke hårdere på skrift, end hvis man sagde det til hinanden. Hvis nogen så endda "liker" det, kan det være ekstra hårdt, siger Lotte Camargo.

For hende at se er det vigtigt at tage emnet op, for selv de små elever må døgnet rundt forholde sig til, hvad der sker på medierne.

- De kunne genkende det hele. Vi har haft en sag her på skolen, hvor vi havde en SSP-konsulent ude, og hvor nogle forældre måtte have en snak. Vi er meget opmærksomme på det, siger hun.

Meget lærerigt

Hos skolens ældste elever har ugen handlet om seksuel sundhed. Og meget af det var noget, der kom bag på 9. b.

- Vi har lært noget, vi ikke vidste. For eksempel at herpes kan gives videre fra en fødende kvinde til barnet, og at barnet kan få en hjerneskade af det, siger Kathrine Larsen.

For August Schou Sørensen var det et moralsk dilemma, der havde gjort stort indtryk.

- Mellem 10 og 15 % er utro:.Jeg troede, det var meget lavere. Jeg tænker da, at når man er kærester, så holder man sammen, siger han. Noget helt andet kunne få dem alle til at fnise meget højt: Nogle kort med tegninger af mennesker i seksuelle positioner.

- De kort med flere på én gang var lidt grænseoverskridende, siger Louise Hansen om en tegning med tre personer på, der vist laver noget, hun kalder "Eiffeltårnet".

- Ja, den er mærkelig, siger August Schou Sørensen.

Under emnet "seksuel sundhed" hører naturligvis også en snak om kønssygdomme.

- Jeg var overrasket over, hvor mange, der har klamydia. Jeg troede kun, det var i England, der var så mange, der havde det, siger Louise Hansen, der har set en dokumentar om klamydia i England. Eleverne er ganske åbne om sygdomme, stillinger og moralske dilemmaer.

De tre er enige om, at de har en god klasse, og at sex-relaterede emner er naturlige at tale om

- Det må ikke være tabubelagt, siger Kathrine Larsen.

Efter sidste uges undervisning føler de sig alle tre bedre rustede til at stå i en situation, der kan indeholde alt fra fornemmelser og vurderinger af en bestemt situation - hvis nu der er én, man gerne vil score - til at gribe knoglen og ringe til lægen, hvis man har opdaget tegn på en kønssygdom.

- Det her har været en øjenåbner for, hvad det handler om, siger Louise Hansen.