greve: En ydmyg greve Bendt Wedell er taknemmelig over livet med sin kone og to børn på slægtens gamle gods i Husby
husby: Selv om han som landets næststørste jordbesidder er god for flere hundrede millioner kroner, er det ikke magt og rigdom, der optager greve Bendt Wedell.

Tværtimod, så er det en overordentlig venlig og nærmest beskeden greve, der tager imod Melfar Posten på Wedellsborg Gods for at fortælle om sit liv som greve i Husby. Og han virker nærmest lidt forundret, da han bliver præsenteret for spørgsmålet om, hvordan det føles at eje så meget jord og være så rig. Det er aldrig noget, han tænker på.

- For, som han siger, du kan jo ikke spise jorden.

Til gengæld tænker han tit på, hvor rig han er på forpligtelser og herlighedsværdier som greve på Frijsenborg og Wedellsborg, og han ser det som sin fornemste opgave at sikre de to godsers fremtid.

- Det er en gave at få lov at bo med sin familie på Wedellsborg, siger Bendt Wedell og inviterer indenfor i et mødelokale i hovedbygningen.

Privaten er privat - også for den lokale avis.

Flyttede ind i 2008

Bendt Wedell er vokset op på familiens andet gods, Frijsenborg i Hammel ved Aarhus. Han flyttede ind på Wedellsborg i 2008 sammen med sin hustru, Pernille, og parrets to sønner.

På det tidspunkt havde Wedellsborg stået ubeboet hen, siden Bendt Wedells farmor, Inger Wedell, døde i 1975.

- Min kone og jeg syntes, det kunne være sjovt at skabe noget mere liv på Wedellsborg og give det lidt sjæl og sætte vores præg på stedet med vores egne billeder og møbler. Samtidig er det vigtigt at bruge sådan en bygning, så den ikke forfalder, forklarer den 36-årige greve, der ikke har fortrudt skridtet.

- Wedellsborg emmer af historie, der omfavner mig dagligt. For eksempel når mine to sønner render og leger med de gamle rustninger nede af gangene, fortæller Bendt Wedell.

- Frijsenborg ligger også flot på den jyske højderyg. Men Wedellsborg er et fantastisk sted. Dansk højsommer på Wedellsborg, det er lykken. Lyset her er noget særligt, sådan helt tæt på havet, fortsætter Bendt Wedell, mens et nærmest drømmende og drenget smil breder sig over hans ansigt.

Han husker stadig somrene som knægt på Wedellsborg.

- Som barn holdt vi altid sommerferie på Wedellsborg. Sammen med de lokale drenge byggede jeg hytter i skoven, lavede svævebaner og legede røvere og soldater ved vandet, eller fiskede fra en lille båd. Det var en fantastisk tid. Det var det også, da jeg blev lidt ældre og i mine skoleferier fik lov at arbejde med de friske skovarbejdere på Wedellsborg. Det var som regel sammen med en kammerat for at tjene lidt ekstra penge, hvis der var noget, jeg sparede sammen til. Det kunne været et nyt musikanlæg eller en ny cykel, fortæller Bendt Wedell.

Tæt på lokalbefolkningen

Den unge greve er meget bevidst om Wedellsborgs placering i lokalsamfundet.

- Wedellsborg eksisterer i symbiose med lokalbefolkningen. Det er vigtigt for os, at vi lever i harmoni med vores omgivelser og afmystificerer, hvad der foregår på Wedellsborg. Det er i lokalsamfundet, vi har rekrutteret de mange medarbejdere, som har gjort det muligt at sikre en fornuftig drift af godset. Og vi skulle også gerne være her om 300 år, forklarer greven, der er 12. generation på stedet.

Bare et menneske

Og selv om han er en velhavende greve, så er han også bare et menneske, der på mange måder lever på lige fod med de andre i Husby og omegn.

Begge hans drenge går i den lokale børnehave Søstjernen i Føns.

Han betegner Søstjernen som et dejligt sted, hvor personalet er flinke til at tage børnene med ned til stranden og lære dem om naturen.

- Som inkarneret jæger og naturmenneske luner det i en fars hjerte, kommer det med et smil fra Bendt Wedell.

Lensgreven og hans kone handler som oftest ind i SuperBrugsen i Nørre Aaby og supplerer op hos Bageren i Ejby og den lokale fiskehandler i Båring.

- Der er faktisk alt, hvad man kan forvente i sådan et lokalsamfund, siger Bendt Wedell og fortsætter.

- Man kan selvfølgelig altid ønske sig mere, men du skal ikke længere end til Middelfart for at finde gode restauranter som Fænøsund, en dejlig café på havnefronten, selv sushi kan man få i Middelfart, siger Bendt Wedell, der af og til nyder en omgang søndagsbrunch i Middelfart med konen og de to drenge.

- Skal det være lidt finere, så er der jo heller ikke så langt til Falsled Kro, føjer greven til.

På Fyn og i Jylland

Arbejdsmæssigt deler han tiden mellem Wedellsborg og Frijsenborg.

Han er administrerende direktør for de to godsers driftsselskab Wefri A/S og er desuden direktør for selskabet De 5 Gårde med Prins Joachim i ejerkredsen.

- Landbruget står overfor nogle store udfordringer herhjemme med de stadig flere miljøreguleringer. Men der er mangel på mad i verden, og jeg sætter min lid til, at politikerne herhjemme og i EU indser, at vi skal have mulighed for at producere under fair vilkår som svar på verdens fødevaremangel, siger Bendt Wedell.

Han har ikke har noget krav om, at sønnerne skal overtage Wedellsborg efter ham.

- Det skal være deres egen beslutning, siger Bendt Wedell, der formelt blev greve som bare syvårig ved sin fars død og aldrig selv har været i tvivl om sin livsbane.

- Det har været en lang læreproces for mig at træde ind i ledelsen og til sidst tage helt over. Derfor har det også været uhyre vigtigt for mig at være ydmyg om min rolle som født ind i grevskabet, siger Bendt Wedell, der gang på gang roser de ansatte på Frijsenborg og Wedellsborg.

- Det er jo ikke grevernes fortjeneste alene, at vi har klaret os godt gennem generationer. Familien har altid været begunstiget af nogle utrolig loyale medarbejdere, uden deres indsats var det aldrig gået, siger Bendt Wedell.