26-årige Christian Nordborg, nyudlært konditor hos Kring Chokolade, skal lære new yorkerne at elske danske flødeboller - og at udtale navnet

Middelfart: Vi kender alle den indgroede danske spøg, hvor vi udfordrer fremmedsprogede udlændinge til at sige "rødgrød med fløde". Og vi morer os hver gang over det besvær, det danske "ø" volder de udenlandske tunger.

Men kan en new yorker så sige "flødeboller"? Den udfordring er umulig at undgå for den 26-årige middelfarter Christian Nordborg, der netop er udlært som konditor hos Kring Chokolade.

For til foråret rejser han til New York, hvor han skal arbejde i en forretning, som endnu ikke er åbnet. En forretning, der kun sælger danske flødeboller - og som endda bærer det for new yorkerne udfordrende navn "Flødeboller". Med dansk "ø" - som Christian Nordborg utvivlsomt kommer til at lære mange amerikanere at udtale.

Han griner lidt ved tanken. Men tror også på, at det uudtalelige navn vil vække new yorkernes interesse for butikken - og for de håndlavede gourmet-flødeboller, de kan købe i den.

- New yorkerne er vilde med flødeboller. Det er sådan noget, der kommer udefra og er lidt eksotisk, siger han.

Job ved et tilfælde

Bag butikken Flødeboller står den danske iværksætter Solvej Rendtorff, der bor i New York. Og det var lidt af et tilfælde, der gjorde, at Christian Nordborg nu skal servere sine håndlavede flødeboller i New York.

- Hun spurgte en af mine konditor-veninder, om hun ville have job i New York i en ny butik med flødeboller som koncept. Men min veninde kunne ikke, fordi hun skulle læse videre. Så hun sendte den videre til mig, fortæller Christian Nordborg og fortsætter:

- Jeg ansøgte om jobbet en tirsdag aften, og allerede onsdag var jeg til samtale over Skype. Nu rejser jeg derover 1. marts og skal være der i en uge. For at vi kan lære hinanden at kende og for at købe råvarer, maskiner og udstyr til butikken.

Han har skrevet kontrakt på et halvt års ansættelse med mulighed for forlængelse. Og han var ikke et sekund i tvivl om at slå til, da muligheden bød sig.

- Nej, for jeg får ikke sådan en mulighed igen. Jeg tror, de fleste har en drøm om at komme til New York. Det er en by med rigtig meget historie og kultur. Hjemmefra er jeg opdraget til, at man skal ud og opleve verden, inden man slår sig fast ned et sted. Det skal være, mens man har muligheden, siger Christian Nordborg.

Et besværligt håndled var ellers ved at koste en karriere inden for konditorfaget. Han var begyndt i lære i København i 2011, da håndleddet gik i stykker, og han måtte gennem en langvarig sygehusbehandling og genoptræning. Lærepladsen måtte han opgive.

- Jeg var sygemeldt og bagefter arbejdsløs i et år. Men så en dag ringede min mor, og fortalte, at hun havde læst i Melfar Posten, at Rikke Kring (indehaver af Kring Chokolade, red.) lige var anerkendt til at tage lærlinge, fortæller Christian Nordborg og fortsætter:

- Jeg skrev straks en ansøgning, men hørte intet. Så ringede jeg til Rikke. Hun forklarede, at hun nok var godkendt, men det var ikke hensigten at tage en lærling lige nu. Så jeg spurgte: Hvad så med, at jeg kommer i en måneds ulønnet praktik? Det sagde hun ja til.

Siden fortsatte han med løntilskud, og så kom han i rigtig lære. Og det var en talentfuld lærling, Rikke Kring fik i butikken.

- Skal være perfekt

I 2014 vandt han sølvmedalje i den prestigefyldte konditor-konkurrence Danmarks bedste bagte tærte med sin selvkomponerede "Spicy Raspberry", og ved svendeprøven i efteråret scorede han topkarakteren 12 med sine 20 fyldte chokolader, to påskeæg, en chokoladeopsats, en fløderand og en moussekage.

- Jeg har altid interesseret mig for kager og for madlavning. Men det var først, da Blomsterberg kom på tv, det for alvor tog fart, fortæller Christian Nordborg.

Konditoren Mette Blombergs tv-udsendelser præsenterede ikke blot danskerne for nye opskrifter, men også for en konditors perfektionisme med hensyn til teknik og de færdige produkters udseende. Og det fængede hos Christian Nordborg.

- Det tiltaler mig 100 procent. Det skal spille på både smag og udseende, og det skal være perfekt. At man fordyber sig 100 procent i det, man laver, så man ved, man kan stå ved de ting, man sender over disken. Det tiltaler mig, siger han.

Nu glæder han sig til at lære new yorkerne at sætte pris på danske, håndlavede flødeboller. Og at udtale navnet.

  • Gimpel_Jesper

    Af:

    Jeg er journalist på Fynske Mediers redaktion i Middelfart, hvor vi laver Middelfart-siderne i Fyens Stiftstidende samt Middelfart-stof til fyens.dk og til mitfyn.dk. Vi laver desuden ugeavisen Melfar Posten, som jeg er tovholder på - det vil sige, at jeg har ansvar for at redigere den sammen med en kollega.

Mere om emnet

Se alle
Konditoreventyr: Fra New York til slot i Nordfrankrig

Konditoreventyr: Fra New York til slot i Nordfrankrig

Kort om Christian Nordborg