MIDDELFART: Der var tæt pakket i Samlingssalen på Vestre Skole, da skolebestyrelsen torsdag den 27. marts inviterede til årsberetning og foredrag med stress­konsulent Nan Engel.

Under hyggelige former aflagde formand for skolebestyrelsen, Lisbeth Thorsager, årsberetningen for skolebestyrelsens arbejde på Vestre Skole.

Herefter kom stresskonsulent Nan Engel på banen med foredraget "Børn, forældre og stress". Hun tryllebandt hele forsamlingen alene med sit engagement og udstråling uden andre hjælpemidler end en mikrofon. Foredraget var en blanding af øvelser blandt tilhørerne, humor, oplysning og Nan Engels personlige alvorlige fortælling om sit liv.

Hun synliggjorde uhyggelige statistikker fra Rigshospitalet, hvor alt for mange børn i dag indlægges med stress. Der stilles store krav til vores børn i dag. De udsættes for valg, de slet ikke er gamle nok til at kunne håndtere. Det er vigtigt, vi er synlige forældre og tager ansvar for børnene. Børnene bliver også stressede af at se deres forældre fare forvildet rundt. Børnene spejler sig i forældrene. Derfor er det vigtigt, at de voksne bliver bevidste om, hvad de stresser over og får nogle strategier til at forebygge deres stressede hverdag og vigtigst, at de tager handling på vores strategier. Børn skal opleve kærlighed, knus og kram, og selvom de synes, det er klamt, når mor og far kysser, så er det noget, der er med til at give dem en tryg og kærlig hverdag! Det er med til at forebygge berøringsangst senere i livet.

Hvad er vigtigt for os? Familien? Vores fine hjem? Vores arbejde? Hvad er det for et glansbillede, vi tegner inde i vores hoveder? Er det mon vores eget eller er det naboens? Find ud af, hvad der er vigtigt for dig og ikke, hvad andre forventer af dig. Du skal leve dit liv.

Nan forklarer, at det er vigtigt for børn at opleve, at vi voksne har det godt, og at de oplever, vi gør gode ting for os selv. Således får vi overskud til at gøre noget godt for andre. Hun bruger metaforen om iltmasken i flyet, hvor man er nødt til at tage iltmasken på først, for at kunne redde andre.

Alt dette fortalte Nan med megen energi og humor inden pausen.

Herefter kom den alvorlige afdeling, hvor Nan fortalte, hvordan hun selv gik ned med stress. Hun fortalte om de store omkostninger, det havde for hendes familie og børn. Hun kom igennem, fordi hun altid har sat sig mål og taget handling på dem. Hun håber, andre kan lære noget af hendes fortælling og sætte ind med vilje, mod og handling, inden det går helt galt.

Der var helt stille i forsamlingen, og vi skulle lige sunde os, inden vi gik hjem fra en meget tankevækkende og underholdende aften.