miljø: Med støtte fra Middelfart Kommune arbejder en stor gruppe borgere i Føns på at gøre landsbyen til den første bæredygtige af slagsen i Danmark
Føns: Vindmøller, solceller, varmepumper, jordvarme, energirenoveringer og bølgeenergi.

Alt er i spil i de fem forskellige arbejdsgrupper i Føns, som i øjeblikket arbejder på at gøre byen bæredygtig.

Som i mange andre landsbyer i Danmark er mange af borgerne i Føns afhængige af dyre og ikke særligt miljørigtige oliefyr, så i efteråret tog fire mænd det første initiativ til et projekt, som i fremtiden skal gøre Føns til Danmarks første bæredygtige landsby.

Erik Olsen, Michael Breuning, Michael Rasmussen og Olaf Erichsen oprettede Energigruppen under Lokaludvalget for Føns og Omegn og inviterede derefter til borgermøde, som omkring 60 fønsere mødte op til i starten af december.

- Vi håber jo, at der er rigtig mange, som vil synes, at det er interessant at være med, sagde en håbefuld Erik Olsen før borgermødet, som endte med oprettelsen af en række grupper, som arbejder med hver deres dele af den energirigtige sektor for at finde ud af, om Føns vitterligt kan gøres til en bæredygtig landsby.

Som noget af det første i efteråret kontaktede Energigruppen Middelfart Kommune, som nu er gået ind i et samarbejde med fønserne.

- Som politikere elsker vi, når folk selv er indstillet på at gøre en indsats, lød det blandt andet fra formand for miljø- og energiudvalget Johannes Lundsfryd Jensen (S) på borgermødet i december.

Kommunen har dog understreget, at initiativet lægger hos de lokale borgere.

Det var Energigruppen da også indstillet på fra starten af.

- Jeg tror ikke, at der er nogen myndigheder, der for alvor gør noget, før den sidste dråbe olie er suget op ad jorden. Så det må starte nedefra, sagde Michael Breuning.

I slutningen af foråret 2012 bliver der afholdt et statusmøde, hvor de foreløbige resultater fra arbejdsgrupperne vil blive præsenteret.
  • Nyeng_Jonas_Ancher_(2015)_008

    Af:

    Når jeg er på arbejde, skriver jeg både langt og kort om menneskers meninger og liv og om magtmisbrug og udfordringerne i det samfund, vi alle er en del af. Når jeg ikke er på arbejde, lever jeg mit liv i Strib på Vestfyn med min kone og vores to børn. Hvis du har en historie, er du velkommen til at kontakte mig pr. mail eller telefon.